A fenyérfű (Bothriochloa ischaemum (L.) Keng 1936) gyep- fajösszetételre gyakorolt hatásainak vizsgálata mikrocönológiai módszerekkel - Szentes, Szilárd; Sutyinszki, Zsuzsanna; Szabó, Gábor; Zimmermann, Zita; Járdi, Ildikó; Házi, Judit; Bartha, Sándor; Penksza, Károly (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2012)
Munkánk során a fenyérfű (Bothriochloa ischaemum) hatását vizsgáltuk egy tipikus pannon gyep takarmányértékére és biodiverzitására mikrocönológiai módszerekkel. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a vizsgált C4-es pázsitfőfaj tömeges jelenléte jelentősen csökkenti a gyep fajszámát. A mezoklímára jellemző C3-as fajok száma csökken a fenyérfű dominanciával jellemezhető állományokban, ezzel a fajkombinációk száma is csökken és ezáltal sérül az állomány stabilitása is. A fajkombinációk számának alakulása különböző térléptékekben is megerősíti a fenyérfű diverzitáscsökkentő hatását. A kontroll állományban a nagyobb fajszámból és a fenyérfű ritka jelenlétéből eredő jobb kombinálódó képesség eredményeként a növényfajok kis térléptékek mellett is jól együtt tudnak élni. A fenyérfüves állományban a fajkombinációk maximális száma a kontroll terület értékeinek csupán kb. 1/10-e volt. A fenyérfű erősen korlátozta a fajok szabad kombinálódását, ezáltal sérülékenyebbé, egyszerűbbé téve a vegetáció belső szerkezetét. A fenyérfű mellett az avar jelenléte is befolyásoló tényező. Ha a fenyérfű, kis tövek formájában van jelen, akkor sok fajjal tud kombinálódni akár kis térléptékben is. Az avarborítás növekedése, ami a fenyérfű borítással egyenes arányban nő, a fajszám és a diverzitás csökkenését okozza.