Hazai tenyésztésű és import német húsmerinó kosok ivadékainak gyarapodása - Polgár, J. Péter; Rádli, András; Eszterhai, Csaba; Bene, Szabolcs (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2012)
A vizsgálatban 16 német húsmerinó fajtájú tenyészkos 323 fajtatiszta ivadékának ÜITV súlygyarapodási adatait értékeltük Harvey’s LSML programmal, apamodell alkalmazásával. Az értékelt paraméterek: beállítási súly, ráhizlalt súly, végsúly kg-ban kifejezve, súlygyarapodási adatok szoptatás, hizlalás alatt, valamint életnapra kifejezve (g/nap). Az adott tulajdonságokban számított öröklődhetőségi értékek az irodalomban fellehetőknél nagyobbak voltak. A beállítási súly h2 értéke 0,73, a vizsgálat időtartama alatt ráhizlalt súly h2 értéke 0,74. A súlygyarapodás h2 értéke nevelés alatt 0,72, míg hízlalás alatt 0,66. Ezek a magas öröklődhetőségi értékek azzal magyarázhatóak, hogy az egyedek apai féltestvércsoportokban kerültek vizsgálatra. A vizsgálat helyén - az adott vizsgálati környezetben - az anyák a hazai német húsmerinó populáció egyik legjobb tenyészetében termelnek, valamint a vizsgált bárányok tartása, illetve takarmányozása az a vizsgálat időtartama alatt standard körülmények között zajlott. Az ivar, a hizlalási beállítási kor és az apák hatása a vizsgált tulajdonságokra bizonyított mértékő. Az apák tenyészértékei között a vizsgált tulajdonságok mindegyikében jelentős eltérések (P < 0,05) tapasztalhatók. A tesztelt hazai és import kos csoport utódainak átlagos hizlalás alatti teljesítményében bizonyított különbséget nem találtunk.