A tojássárgája objektív színvizsgálati lehetősége - Konrád, Szilárd; Kovács, Anett; Kovácsné Gaál, Katalin (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2012)
Vizsgálataink során összehasonlítottuk az őshonos sárga magyar tyúkok tojásainak, valamint a kereskedelmi forgalomban kapható tojások sárgájának a gyakorlatban elterjedten használt DSM Roche-skálával, illetve egy objektív mérést lehetővé tevő spektrofotometriás műszerrel (HunterLab Miniscan XE Plus) végzett színmérési eredményeit. 131 darab sárga magyar tyúktojás és 28 darab kereskedelemben vásárolt tojássárgáját vizsgáltuk meg, az utóbbiaknál szemmel láthatóan intenzívebb, pirosas sárgába hajló sárgájaszínt tapasztaltunk. Ez a különbség a műszeres színvizsgálat során, illetve a DSM Roche-skálával mért értékeknél egyaránt megmutatkozott. A sárga magyar tyúkok tojásainak sárgái esetében a DSM Roche-skálával mért értékek átlaga 8,36 volt, míg a műszerrel mért világossági (L*) értékeknél 62,24-os, a pirossági (a*) értékeknél 13,77-os, a sárgássági (b*) értékeknél pedig 60,46-os átlagot számoltunk. A kereskedelmi forgalomban vásárolt tojások sárgájaszínét a DSM Roche-skálán a 14-es és a 15-ös árnyalathoz tudtuk besorolni, a spektrofotometriás műszerrel mért világossági (L*) értékek átlaga 51,67, a pirossági (a*) értékeké 30,44, a sárgássági (b*) értékeké pedig 53,36 volt. A HunterLab Miniscan XE Plus készülékkel mért világossági (L*) értékek és a Roche-skálával mért értékek között erős negatív korrelációt (r = -0,9198) tapasztaltunk. Szintén erős, de pozitív korrelációs együtthatót számoltunk a pirossági (a*) értékek és a Roche-skálával mért értékek között (r = 0,9618). A sárgássági (b*) értékek és a Roche-skálával mért értékek között a korrelációs együttható gyenge volt (r = 0,3763). Feltételezésünk szerint ez azzal magyarázható, hogy a sárga szín árnyalatai közti különbséget az emberi szem kevésbé képes észlelni.