Kezdő lovasok oktatásában használt tanítólovak viselkedésének értékelése: Szemlecikk - Gyalus, Melinda; Bene, Szabolcs; Polgár J., Péter (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2014)
A külföldi, magas színvonalú lótenyésztés már jóval korábban felismerte, hogy a lovak teljesítményének mérése, a küllem és származás (összességében exterieur) mellett a belső értékmérők (interieur) vizsgálata és megismerése is nagy jelentőséggel bír. Hazánk sajnos ezen a területen még nagyon el van maradva, hiszen a tenyészszemlék és vizsgák során a lovak viselkedésének egyelőre kevés jelentőséget tulajdonítanak. A hazai lótenyésztésnek is érdekében állna, hogy a hagyományos teljesítményvizsgálati rendszert átalakítva nagyobb hangsúlyt kapjon a lovak általános értékmérő tulajdonságai mellett a viselkedésbeli tulajdonságainak megismerése is. A vérmérséklet, a lovagolhatóság és a tanulékonyság vizsgálata illetve objektív eredményeinek felhasználása jogos igény, a biztonságos kiképzés, sport, a hobbi és a terápiás lovagoltatás részéről a mai modern lótenyésztés felé. A kezdő vagy gyermek lovasok oktatásában kiemelt szerepe van az oktatólovak vérmérsékleti és viselkedésbeli tulajdonságainak, mint például az oktatóval és lovassal való együttműködés, a nyílt barátságos viselkedés, nyugodtság, intelligencia. Kutatásunk célja az, hogy olyan viselkedési és temperamentum vizsgálatokat keressünk, melyekből a hazai lótenyésztési gyakorlat számára használható tesztsort készíthetnénk, vagyis olyan kipróbált viselkedési teszteket találjunk, melyek alkalmasak arra, hogy a kezdők oktatásában használni kívánt ló viselkedését, karakterét hitelesen bemutassák. Az általunk feldolgozott forrásokból olyan különböző viselkedési teszteket választottunk ki és állítottunk sorrendbe, melyek a lovardai élet mindennapjait hivatottak utánozni, olyan alapszituációkat modelleznek, melyekkel a lovak és emberek naponta találkozhatnak a lovasiskolai életük és a munkájuk során.