A hazai sertéstartás jövedelmezőségét és versenyképességét befolyásoló tényezők - Vinkler, Béláné; Tatár, Emese; Daróczi, Miklós; Gábrielné Tőzsér, Györgyi (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2014)
Magyarországon a sertéstartás komoly hagyományokkal bír, a hazai állattenyésztési ágazaton belül a sertéságazatnak kulcsfontosságú szerepe van. A sertések száma tíz éve még meghaladta az 5 milliót, 2012 júniusára 3 millió alá esett. 2012-ben a 2004. évi állomány 47%-ára esett vissza az állatlétszám, az utóbbi néhány évben kismértékű növekedés mutatkozik. A KSH adatai szerint az elmúlt években az egyéni gazdaságokban az állomány drasztikusan lecsökkent. Az ágazat nemzetgazdasághoz való hozzájárulásának mértéke jelentős mértékben függ a sertéságazat volumenétől és a jövedelemtermelő képességétől. Az egyéni gazdaságokat a nagy feldolgozó üzemekkel szemben alacsony tőkeerősség és állandó likviditási problémák jellemzik, amely a vállalkozások jövedelmezőségét és versenyképességét, valamint hosszú távú fennmaradásukat is veszélyezteti. A tanulmány a pénzügyi adatok segítségével értékeli a 2007-2012-ig terjedő időszakban a magyarországi sertésgazdálkodók pénzügyi helyzetét, tőkeszerkezetét és gazdálkodásuk jövedelmezőségét, hatékonyságát, keresve a választ helyzetük jövőbeni megoldására.