Az adiponectin gén expressziója mangalica, mangalica×duroc ésmagyar nagyfehér sertések izom- és zsírszövetében - Tempfli, Károly; Kovács, Bálint; Posgay, Miklós; Simon, Zoltán; Bali Papp, Ágnes (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2015)
A zsírsejtek által termelt fehérje hormonnak, az adiponectinnek szerepe van a glükoneogenezis gátlásában, valamint a zsírsavak oxidációjának serkentésében. Fajtatiszta szőke mangalica, duroc-kal keresztezett mangalica és fajtatiszta magyar nagyfehér (MNF) hízók hátszalonna és izomszövetéből gyűjtöttünk mintákat az adiponectin gén (ADIPOQ) expressziójának meghatározásához. Az RNSizolálást TRIzol módszerrel végeztük, az expresszió értékelése 2-ΔΔCt módszer alkalmazásával, β-actin referenciagénnel normalizálva történt. Az ADIPOQ mindhárom vizsgált csoportnál a zsírszövetben volt aktívabb (P<0,05). A fajtatiszta és keresztezett mangalica, valamint a MNF hátszalonna minták esetében nem volt szignifikáns (P>0,05) különbség a gén kifejeződésében, bár a MNF egyedeknél állapítottuk meg a legalacsonyabb értékeket. Az izombeli kifejeződést illetően a fajtatiszta és keresztezett mangalica esetében szignifikánsan (P<0,05) nagyobb volt az expresszió a MNF-hez viszonyítva. Az ADIPOQ nagyobb izombeli kifejeződése a mangalica fajtára jellemző kiemelkedő intramuszkuláris zsírtartalommal magyarázható.