Mikotoxinok átvitele az élelmiszerláncban - Mézes, Miklós (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2015)
A takarmánynövényeket fertőző penészek megfelelő körülmények között mikotoxinokat is termelnek, amelyek az állatok számára állategészségügyi kockázatot, míg az állati terméket fogyasztók számára élelmiszerbiztonsági veszélyt jelentenek. Az egyes mikotoxinok állati eredetű élelmiszerekben való megjelenése eltérő mértékű, amelynek oka részben az állati szervezetben való eltérő mértékű metabolizmusuk, valamint az állati szövetekben való tárolódásuk mértéke. A fontosabb takarmánynövényekben és az állati eredetű élelmiszerekben előforduló mikotoxinok közül az afaltoxin B1 és annak hidroxilált származéka, a tejjel és a tojással kiválasztódó aflatoxin M1, jelentős élelmiszerbiztonsági kockázatot hordoz, mert az átvitel mértéke jelentős. A Fusarium penészek által termelt mikotoxinok, így a deoxinivalenol, a T2- és HT-2 toxin, valamint a zearalenon csak alacsony kockázatú, mert az állati eredetű élelmiszerekben nem, vagy csak kismértékben jelennek meg. A fumonizinek ugyanakkor jelentősebb kockázatot hordoznak, mert felszívódásuk mértéke ugyan kicsi, de az szervezetben hosszú időn keresztül tárolódnak, így az állati eredetű élelmiszerekben is kimutathatók. Hasonlóképpen jelentős élelmiszerbiztonsági kockázata van az ochratoxin A-val szennyezett takarmány etetésének is, mert ez is jelentős mértékben akkumulálódik egyes állati eredetű élelmiszerekben.