Automata fejőrobot bevezetésének hatásai a HACCP rendszerre egy tejgazdaság példáján - Lencsés, Enikő; Kovács, Attila; Dunay, Anna; Mészáros, Kornélia (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2015)
A tanulmány fő célja, hogy bemutassa az automatizált fejési rendszer fő munkafolyamatait. A fejőrobot a Szent István Egyetem Józsefmajori Kísérleti és Tangazdaságában található, melynek egyik fő terméke a nyerstej. Ezen típusú fejőrobot, és a hozzá kapcsolódó irányított állatforgalom használata egyedülálló Magyarországon a tejtermelési gyakorlatban. A HACCP rendszer több mint tíz évvel ezelőtt került bevezetésre a tejminőség javítására és az Uniós jogszabályoknak való megfelelés céljából. A fejőrobot használata a HACCP rendszer alkalmazásában is változásokat okozott: egyszerűbb és biztonságosabb lett a fejés. Ezen kívül csökkent a fizikai és a biológiailag kritikus pontok mennyisége. A fejőrobot használata számos előnnyel jár: egyrészt segíti a vállalati folyamatok hatékonyabb irányítását, másrészt csökkenti az állatokat érő stressz hatásokat, továbbá növeli az élelmiszerbiztonságot. A tanulmány további célja, hogy meghatározza a költségek változását a fejőrobot bevezetésével a tejgazdaságban.