Technical note on the introduction of partridge coloured Hungarian chicken in the mekong delta of Vietnam - Lan Phuong, Thieu Ngoc; Bódi, László; Dau, N. T.; Thuy Linh, N.; Thanh My, N.; Minh Thu, P. T.; Dong Xuan, K. D. T.; Szalay, István (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2016)
A tanulmány röviden bemutatja Tra Vinh (Vietnam) tartomány agrárgazdaságát, a fogolyszínű magyar tyúk (PH) adaptációs vizsgálatának helyi technológiai feltételeit és eredményeit a Mekong-deltában, Tra Vinh tartományban. Egy új tyúkfajta bevezetése során a rugalmasság, a helyi körülmények (hőmérséklet, páratartalom, nappalhossz) figyelembevétele, valamint a helyi erőforrások (pl. bambusz roló, rizshéj) hasznosítása meghatározó, melyre a tanulmány gyakorlati példákat mutat be. Az adaptációs vizsgálatok során a PH fajtát viszonylag jó életképesség (89.6% túlélési arány) jellemezte 8 hetes életkorig. Bár egyelőre kevés adat áll rendelkezésre a PH fajtáról Tra Vinhben, az előzetes vizsgálatok szerint a termelése nem marad el az Észak-Vietnamban, szubtrópusi körülmények között mért eredményektől. A szerzők további adaptációs vizsgálatokat javasolnak a PH fajta helyi hasznosítására a fenntartható, hagyományos termelésben és keresztezési programokban, kiegészítve a baromfi vándorólak helyi használatával a szabadtartásos tyúktenyésztésben.