A hazai western lovak és versenystatisztikáinak vizsgálata, különös tekintettel a quarter horse-ra - Meinhardt, Sarolta; Horvainé Szabó, Mária; Tóthné Maros, Katalin (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2025)
Hazánkban az elmúlt 10 évben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő lovaglási stílus, a western lovaglás. A Magyar Lovas Szövetség 2000-ben ismerte el hivatalosan is a Western Szakágat (Pető Zoltán, személyes közlés). A western lovaglás legnépszerűbb fajtája a quarter horse (http1). A fajtát Amerikában tenyésztették ki a 18-19. században rövidtávú versenyzés céljából (negyed mérföld). Dolgozatomban a hazai western országos bajnokságok 2013-as, 2014-es és 2015-ös évi adataiból végeztem elemzéseket. Az indulók körében a reining bizonyult a legnépszerűbb versenyszámnak. Az összes induló lófajtához képest a quarter horse-ok aránya folyamatosan növekedett, 2015-ben a versenyzők 2/3-a indult ezzel a fajtával. A quarter horse-ok aránya a legmagasabb a cutting (90%), a reining (85%) és a cattle penning versenyszámokban (63%) volt. Összességében elmondható, hogy a western országos bajnokságok népszerűsége mellett a quarter horse is egyre kedveltebbé válik a hazai western lovasok körében is. Egy kérdőíves felmérésben a hazai western lovakkal kapcsolatban tettem fel kérdéseket (tartás, takarmányozás, tréningezés, versenyeztetés, rossz szokások). Ez alapján a lovak 2/3-át bokszban illetve kifutós bokszban tartják és az összes ló 54%-a jut napközben legelőhöz, átlagban napi 8 órát. A western lovasok heti 4-5 alkalommal tréningeznek lovaikkal, 65%-uk rendszeresen versenyzik. A lovak 90%-nál semmilyen rossz szokást nem tapasztaltak.