Az afrikai sertéspestis és a mezőgazdasági vadkár egyes igazgatási kérdései - Battay, Márton; Nógrádi, Anna; Illés, Bálint Csaba; Marosán, Miklós (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2019)
Azokon a szigorúan korlátozott területeken, ahol a fertőzés miatt vadászati tilalmat vezettek be, az érintett vadászatra jogosultak számára a mezőgazdasági vadkár elhárítási lehetőségek is korlátozottá váltak. Ezért az afrikai sertéspestis negatív gazdasági hatásainak elhárításában igen fontos elem a keletkezett vadkár miatt igénybe vehető állami kártalanítás kérdése. Az állami kártalanítás révén egy jelentős negatív externális hatás internalizálása valósul meg, azonban ez a beavatkozás egyéb, a vadászatra jogosultak működését hosszú távon is érintő gazdasági hatásokat vonhat maga után. Normál körülmények között a ténylegesen keletkezett vadkárnak egy részét nem, vagy nem pénzben térítik meg a vadászatra jogosultak, ami jellemzően az érintettek egymás közötti viszonyrendszeréből és a helyi sajátosságokból fakad. Azonban az állami kártalanítás lehetősége átalakíthatja ezt a gyakorlatot, hiszen ebben az esetben a kompenzáció költsége nem a vadászatra jogosultat, hanem az államot terheli. A járványügyi korlátozások feloldását követően a vadászatra jogosultaknak ebben az átalakult közegben kell majd vadkárelhárítási és megtérítési kötelezettségeiket teljesíteniük.