A limousin fajta eredményei 2018-ban - Szűcs, Márton; Tőzsér, János (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2020)
A tanulmány célja limousin fajta 2018 évi eredményeinek a bemutatása. A tenyésztő egyesületet 10 magánszemély és 10 jogi személy alapította 1989 évben. A tehénlétszám 2008 és 2018 évek között emelkedett. Ugyanebben az időszakban az egyesület taglétszáma is nőtt. A törzskönyvezett egyedek tekintetében a 67% (12.999 egyed) egy jó értéknek számít. A fajtatiszta tenyészetekben a törzskönyvezett tehenek (6.702 egyed) és az üszők (2.481 egyed) létszáma a meghatározó. A könnyű ellés fajtatiszta állományokban 94 %, és a keresztezettekben 97 % volt. A borjak 205 napra korrigált választási súlya ivaronként az alábbi volt: bika (262 kg), üsző (228 kg). A tehenek küllemi bírálati összpontszáma 77, az első ellési életkora 33 hónap és a két ellés közötti ideje 418 napnak alakult. Figyelembe véve ezeket az adatokat, megállapíthatjuk, hogy a limousin fajtának hazánkban továbbra is jó perspektívája van.