Regressziós elemzések a szelekciós célok pontosítására a központi sajátteljesítmény-vizsgálatban a limousin fajtában: Rövid közlemény - Tőzsér, János; Szűcs, Márton (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2020)
A szerzők elemezték a limousin (n = 40) fajtatiszta tenyészbika-jelöltek teljesítményeit (2018- 2020). A tenyészbika-jelölteket kis csoportban (2-9) tartották a teszt állomáson, a takarmányozásuk ad libitum gyep szénára, vagy lucerna szénára és adagolt abraktakarmányra alapozódott. Az elemzett jellemzők a következők voltak: elősúly a vizsgálat végén, öt testméret (Pl. a marmagasság, far szélesség, cm stb.), és genomikai pontszámok (GP) 2 tulajdonságra (pl. izomoltság -, csontfinomságpontszám). Az adatokat az SPSS 25. programcsomaggal dolgozták fel: backward lépésenkénti regresszió-analízis. A regressziós vizsgálattal igazolták, hogy a bikák testtömegét (y) elsősorban a lapocka szélessége és a marmagasság határozza meg (R = 0,74, P≤0 0001, becslés standard hibája: 33,9 kg). A második vizsgálatban a marmagasságot (y) előre jelezték, a testtömeg mellett, a csontfinomságra vonatkozó genomikai pontszámmal (R = 0,62, P≤0 0001, a becslés standard hibája: 2,9 cm). A tenyésztők, ezeket az információkat felhasználhatják a tenyésztési célok kidolgozására a gyakorlatban.