Állatjóléti paraméterek értékelése két magyar tejelőfarmon főkomponens-elemzéssel - Tőzsér, János; Kézér, Fruzsina Luca; Kovács, Levente; Fazekas, Natasa (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2020)
Ennek a tanulmánynak a célja a pulzusszám (HRV) paramétereinek és néhány hagyományos paraméterének jellemzése volt két holstein-fríz gazdaságban (1. farm, 2. farm). Mindkét gazdaság kisebb méretű volt. 2013 őszén megmérték az átlagos napi tejhozamot, az állatok kondícióját. Az állatok mozgását és temperamentumát megnézték és mérték szívritmusukat. A fizikai aktivitást is meghatározták (fekvő, fekvő és kérődző, álló, álló és kérődző, táplálkozási). A főkomponens elemzést (PCA) az SPSS 20 (SPSS Inc., Chicago, IL) statisztikai szoftver alkalmazásával végezték. Az Oblimin rotálási eljárás lett alkalmazva. A háttérváltozók kiszámítása a korrelációs mátrix alapján történt. A főkomponensek szakmai tartalmának meghatározásakor a 0.6-nél magasabb súlyértékeket tekintettük jelentősnek. A tehenek napi tejhozama az 1. és a 2. gazdaságban 25,5 ± 4,41 kg és 23,5 ± 8,29 kg volt. A kondíció pontszám, a temperamentum, a pulzusszám, az RMSSD, HF, LF/HF értékeket feljegyezték: farm 1: 3,1 pont; 1,3 pont; 73,42 ütem/perc; 14,19 ms; 23:52; 9,95 arány; és 2. farm: 2,7 pont; 1,7 pont; 74,05 ütem/perc; 18,75 ms; 28.53; 6,47 arány. A két gazdaság paraméterei hasonlóak voltak. Az 1. gazdaság esetében az első háromfőkomponens (a teljes variancia több mint 80%-át magyarázza meg együtt) bizonyult jelentősnek: a HRV tulajdonságai (1.), a kondíció és temperamentum pontszámai (2.), a tejtermelés (3.), valamint az RMSSD (4). Az első főkomponens (a teljes variancia 36.0%-a tömörül benne) a HF, HR és LF/HF paraméterek lineáris kombinációjaként értelmezhető. A 2. gazdaság esetében a következő négy főkomponens (magyarázott variancia: 81,2%) bizonyult jelentősnek: a HRV tulajdonságai (1.), a kondíció és a napi tejtermelés (2.), temperamentum (3.) és a RMSSD (4). Az első főkomponens a 2. gazdaság esetében a három paraméterből álló mutatócsoportnak felel meg: LF/HF, HF és HR. Ezen főkomponens 29,5%-ot magyaráz meg a teljes varianciából.