Mélyhűtött csuka (Esox lucius) spermából származó lárvák különböző növekedési és morfológiai paramétereinek vizsgálata rövidtávú lárvanevelés során - Molnár, József; Várkonyi, Levente; Füzes-Solymosi, Enikő; Birkó-Sulyok, Zita Katalin; Izsák, Tibor; Láng, Levente Zete; Csenki-Bakos, Zsolt (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2020)
Kísérletünkben csukaszaporítást végeztünk friss és három különböző módszerrel fagyasztott sperma [(polisztirol dobozban (p. doboz) 5 ml-es műszalma, valamint programozható fagyasztó berendezésben (CRF) 5 ml-es műszalma és 10 ml-es kriocső)] alkalmazásával. Keltetést követően közvetlen kelés után (kikelt), a nem táplálkozó lárvaszakasz végén és 5. napos táplálkozó lárvaszakaszban vizsgáltuk a lárvákat különböző fejlődési és növekedési paraméterek alapján. A testtömeg adatok elemzése során a kikelt p. doboz 5 ml (8,45±0,89 mg) és 10 ml-es kriocső 8,39±1,49 mg csoportja szignifikánsan magasabb értéket mutatott a kontroll (8,11±1,26 mg) és CRF 5 ml (7,87±0,85 mg) csoportnál. A testhossz adatok vizsgálata során a kikelt lárvastádiumban a kontroll (8,22±0,86 mm) és a p. doboz 5 ml (8,37±0,68 mm) csoportok szignifikánsan eltértek a CRF 5 ml (8,49±0,67 mm), valamint a kriocső (8,54±0,66mm) csoporttól. Az 5 napos táplálkozó lárvastádiumban a testtömeg és testhossz adatok alapján egyaránt magasabb értéket jegyeztünk fel a p. doboz 5 ml (17,38±2,25 mg; 14,83±0,88 mm); CRF 5 ml (17,58±2,18 mg; 14,71±0,69 mm) kriocső esetében (17,28±1,95 mg; 14,86±0,79 mm) a kontroll csoporthoz (16,48±2,04 mg; 14,52±0,82 mm) képest. A lárvamegmaradás vizsgálata során nem rögzítettünk szignifikáns eltérést a kontroll (69%) és a mélyhűtött csoportok (CRF 5 ml: 74%, kriocső 74%, p. doboz. 5 ml: 80%) között. A morfológia adatok elemzése során nem találtunk igazolható eltérést a lárvastádiumok kontroll és három mélyhűtött csoportjai között.