A Zagyva folyó kerekudvari kíméleti szakaszáról származó üledékminták toxikológiai vizsgálata klasszikus és alternatív halmodellekkel - Bock, Illés; Csorbai, Balázs; Bokor, Zoltán; Garai, Edina; Vásárhelyi, Erna; Kerekes, Flóra; Urbányi, Béla; Csenki-Bakos, Katalin; Csenki-Bakos, Zsolt (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2020)
Kutatásunk során a Zagyva folyó kerekudvari kíméleti szakaszáról, három mintavételi pontról származó üledékmintákat vizsgáltunk több különböző halmodellen. Vizsgálatainkat a modellszervezet zebradánióban (Danio rerio), illetve az adott folyószakaszon természetes módon megtalálható jász (Leuciscus idus) és domolykó (Squalius cephalus) fajokban végeztük. Két különböző embriótoxicitási tesztet végeztünk, egyrészt üledék kontakt tesztet másrészt az üledékmintákból készült szerves kivonattal akut toxicitási tesztet. A jász embriók az üledék kontakt teszt során a legalacsonyabb vizsgálati koncentráción is 100%-os mortalitást mutattak, így ez a faj nem használható ilyen típusú tesztben. A zebradánió és a domolykó esetében szignifikáns különbségeket tapasztaltunk mindhárom mintavételi ponton és a legalacsonyabbat kivéve az összes vizsgálati koncentráción. A szerves kivonattal végzett teszt esetében is a jász embriók mutatták a legmagasabb mortalitást, míg a másik két faj esetében a pusztulás egyik vizsgálati koncentráción sem érte el az 50%-ot. Mivel jelentős különbségeket tapasztaltunk a laboratóriumi modell és az alternatív modellek eredményei között mindkét alkalmazott teszt esetében, így következtetésünk szerint javasolt az üledéktoxikológiai felmérések során az alternatív modell fajok bevonásának megfontolása.