Szemelvények a limousin fajta hazai és nemzetközi kutatási eredményeiből - Vertséné Zándoki, Rita; Kosztolányiné Szentléleki, Andrea; Tőzsér, János (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2021)
A szerzők bemutatják a limousin fajtájú tenyészbika-jelöltek értékmérő tulajdonságai öröklődhetőségének számításával kapcsolatos hazai és külföldi eredményeket. A különböző vizsgálatokban, különböző tenyészetekben végzett számítások sokszor egymástól igen eltérő eredményt hoztak, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a tenyésztői döntések során lehetőleg a saját, vagy ahhoz igen hasonló állományra számított öröklődhetőségi értékeket célszerű figyelembe venni. A közlemény második részében az elmúlt néhány év nemzetközi irodalmának rövid áttekintésére kerül sor a limousin fajtát illetően. Ezekből kiderül, hogy a kutatók és tenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek a genomikus szelekciót támogató vizsgálatokra, illetve a genotípus x környezet interakciók elemzésére. Az értékmérők, illetve fajtaösszehasonlító vizsgálatok eredményei alátámasztják a limousin fajta előkelő helyét a húsmarhatenyésztésben. A kutatások bizonyítják a viselkedéssel, temperamentummal kapcsolatos értékelések szükségességét, és ennek helyét a szelekcióban és tenyésztői gyakorlatban.