A Camargue szarvasmarha- és lófajták szerepe és jelentősége Franciaországban - Abayné Hamar, Enikő; Tóthné Maros, Katalin; Tőzsér, János (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2021)
Franciaországban, a Camargue vidéke, kulturális és állattenyésztési hagyományőrzés szempontjából, különleges térségnek számít, többek között azért, mert itt tartják a camargue szarvasmarhát és lovat. A Camargue a Földközi-tengerbe torkolló Rhône folyó két ágának deltavidékén, Franciaország déli részén található. Éghajlata mediterrán, hűvös, csapadékos telek és forró, száraz nyarak jellemzik. A Camargue táj arculatát alapvetően a víz határozza meg. Bemutatjuk a két faj származási helyét és tenyészterületét, hasznosításukat és jelen társadalmunkban betöltött szerepüket. Röviden taglaljuk a kutatási eredményeket is. Az itt folyó szakmai, kulturális és társadalmi munka példa lehet az adott térségben meglévő értékek megőrzésére és hasznosítására.