Hormonmentes ivarzásindukciót elősegítő természetes növényi hatóanyagú kapszula elővizsgálata három különböző juh genotípus esetében - Fúró, Gabriella; Csízi, István; Bodnár, Ákos; Pajor, Ferenc; Egerszegi, István (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2022)
Vizsgálatunk három juh genotípus szaporodási mutatóit hasonlítja össze egy hormonmentes természetes növényi hatóanyag-tartalmú kapszula, a Janova hatására. A kísérletbe összesen 120 anyajuhot vontunk be, melyek fele kapott kezelést a következő genotípusok szerint: berrichon du cher (berrichon, n=20), blanc du massif central (BMC, n=20) és magyar merinó (merinó, n=20). A vizsgált állomány másik fele volt a kontroll csoport, genotípusonként szintén 20-20 anya. Statisztikailag (P>0,05) nem találtunk szignifikáns kapcsolatot a kezelés és a szaporodásbiológiai mutatók között sem a genotípusok esetében, sem összességében, vagyis az anyák hasonlóan teljesítettek. A szaporulati arány a berrichon, bmc és merinó anyéknál a kezelésekben 75%, 115% és 135% volt, és a kezeletlen csoportokban 65%, 95% és 120%. A szaporasági arány a kezelt berrichon, bmc és merinó anyáknál 115%, 153% és 150% volt, míg a kontroll csoportoknál 108%, 136% és 141% volt. A berrichon és BMC anyák jelentős hányada nem ellett (25-40%), míg ugyanez a merinó anyák 10-15%-nál fordult elő. A született bárányok ivarának aránya hasonló volt a genotípusokon belül a kezelt és a kezeletlen csoportban. Statisztikailag nem igazolható kapcsolat ellenére bíztató adatokat rögzítettünk a kezelt csoportok szaporulati és szaporasági mutatóit, valamint a született bárányok számát tekintve, ezért további vizsgálatokra van szükség a kapszula hatékonyságának pontosabb meghatározásához.