Gyepgazdálkodási és cönológiai vizsgálatok Mezőszilas (Mezőföld) melletti juhlegelőn - Penksza, Károly; Wagenhoffer, Zsombor; Nagy, Beatrix; Szentes, Szilárd; Bajnok, Márta; Bodnár, Ákos; Fűrész, Attila (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2023)
Mezőföldön, Mezőszilas határában lévő juhlegelő vegetációját vizsgáltuk, természetvédelmi, gyepgazdálkodási szempontjából. A területen három vegetáció típus csoportot különítettünk el. A mélyebben fekvő terület mocsárréti térszín a lejtőkön löszgyep foltok, illetve jellegtelen szárazgyepi vegetáció típusok találhatók. A mélyebb fekvésű üdébb területek azon foltjai, amelyekben az uralkodó fajok az Agrostis stolonifera, Festuca arundinacea és a Lolium perenne legeltetésre leginkább alkalmasak. A Juncus infexus óriási tövei legelésre alkalmatlanok, eltávolításuk indokolt. A terület legmélyebben fekvő, legtovább vízborítás alatti térszínén a Carex riparia és Carex acutiformis magassásos állományait találtuk meg. Az első terület (A) dombhátán előforduló zárt vegetáció jellegtelen száraz gyep volt, ahol a löszgyepi elemek közül a barázdált csenkesz (Festuca rupicola) található meg és domináns is helyenként. A második terület (B) volt a lejtőnek azon része, ahol szinte csak egyéves pázsitfüvek, elsősorban a fedél rozsnok (Bromus tectorum) alkot összefüggő állományokat. Az őszi időszakra kizöldül, de a területen az évelő fajok aránya nagyon csekély, a terület szinte egy felhagyott szántó képét mutatja. A harmadik mintaterület (C) a völgy alján található üde gyep. Ebben az uralkodó fajok a Poa angustifolia, de előfordult a Poa humilis is, valamint gyepgazdálkodási szempontból nagyon fontos a Lolium perenne és az Agrostis tenuis is. A terület meredek lejtőin degradált löszgyepi állományok találhatók, de védett fajokat is tartalmaznak. Ezek közé tartozik, a homoki gyepekben gyakori érdes csüdfű (Astragalus asper), a löszgyepek karakterfajaként is szereplő kései pitypang (Taraxacum serotinum). A terület juhokkal való legeltetése a terület vegetációját mind természetvédelmi mind gyepgazdálkodási szempontból értékes. A térszín száraz déli lejtőjén található jellegtelen szárazgyep uralkodó faja a Bromus tectorum. Ezen a területen tápanyag utánpótlása vagy a terület felülvetése van szükség. A kutatást az F-119-1-202 project támogatta.