Magyartarka tenyészbikák ivadékteljesítmény-vizsgálati eredményei - Holló, Gabriella; Füller, Imre; Németh, Kristóf (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2023)
Jelen tanulmányban, 1571 ivadékteljesítmény-vizsgálatban részt vett bika adatát elemeztük 20 éves időintervallumban, 2002 és 2021 között. A vizsgálatban azoknak az apáknak a hatását elemeztük, amelyek több mint 10 utóddal rendelkeztek. Létrehoztunk két csoportot a vágási életkor alapján és külön elemeztük a 9 vizsgált tulajdonságot. Idősebb életkorban történő vágáskor, a súlygyarapodás csökken, míg az izmoltság elbírálása élő állapotban és a vágás utáni EUROP minősítési kategóriák pontszáma nő. A színhúskihozatal is az előző tendenciát követi, vagyis az idősebb életkorban vágott ITV bikák színhúskihozatala kedvezőbb. A küllemi bírálat hatékonyan szolgálja a vágási tulajdonságok, különösen az izmoltság szelekcióval történő javítását. A fiatalabb életkorban vágott bikáknak közel a fele teljesített átlag felett, ami jelentős árbevétel többletet jelentett. Az eredmények alapján kitűnik, hogy a növendékbikák hústermelési kapacitása meghaladja a korábbi generációkét, tehát a hímivarú állatok nagyobb végsúlyra tovább hizlalhatók, túlzott mértékű faggyúbeépülés nélkül. Mindez indokolttá teszi a fajtára korábban kidolgozott hizlalási technológia újragondolását, nevezetesen a nagyobb végsúlyra történő hizlalást. A magyartarka fajtának a vágómarha-előállításban betöltött szerepének fenntartásához és javításához elengedhetetlen a korszerű tenyésztési eljárások – a hústermelőképesség ivadékvizsgálatának – alkalmazása a mindennapi gyakorlatban.