Különböző apiterápiás házak bemutatása és fogyasztói megítélése - Simonné Agócs, Kata Eszter; Szabó, Rubina Tünde (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2023)
Apiterápiának nevezzük a méhek által termelt anyagok gyógyászatban való felhasználását. A méhesházak is ezt a célt szolgálják, ahol a rezgés, a hőmérséklet és a kaptár illata fejti ki hatását a szervezetre. Munkánk során célunk volt bemutatni apiterápiás méhesházakat, illetve kérdőív segítségével felmérni a fogyasztók ismereteit ezen apiterápiás lehetőséggel kapcsolatban. Három apiterápiás ház tulajdonossal készült interjú. Az első, felkeresett apiterapeuta, csupán a gyógyításra használja fel egyszemélyes méhesházát. Magyarország legnagyobb ház tulajdonosánál is készült felmérés, ahol lehetőség van csoportokkal is látogatni a házat, de betegeket is fogad kúraszerűen. Erdélyben felkeresett méhész kicsi, két személyes házában fogadja ingyenesen a súlyos betegeket, de turistaként is látogatható a ház. Kérdőívet 184 résztvevő töltötte ki. Válaszokból látható, hogy igény van az apiterápia közelebbi megismerésre. Lengyel kutatás szerint a felmérésben résztvevők egyharmada, míg a saját eredményeink szerint több mint kétharmada élne a kipróbálás lehetőségével. A kitöltők ajánlásai alapján az ismeretterjesztés legjobb módja a közösségi oldalakon keresztüli informálás lenne. Emellett nyílt napokkal, különböző programokkal, ismeretterjesztő előadásokkal lehetne hatást elérni.