Azonos környezetben tartott különböző genotípusú anyakecskék vérmérsékletének értékelése - Németh, Szabina; Pajor, Ferenc; Gulyás, László; Póti, Péter; Orbán, Martina; Tóth, Tamás (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2009)
A szerzők egy Győr-Moson-Sopron megyei kecsketenyészetben alpesi (n = 62), szánentáli (n = 54) és nemesített magyar (n = 62) fajtájú anyakecskékkel végeztek vérmérséklet vizsgálatokat. A kísérlet legfontosabb célkitűzése a vizsgált három kecskefajta vérmérséklete és életkora közti összefüggések meghatározása volt. A vérmérséklet értékelése, az ún. mérleg teszt segítségével történt (az állat viselkedésének értékelése 1–5 pontos skálán, a mérlegen töltött 30 másodperc alatt). A vizsgált egyedek (n = 181) átlag életkora 3,17 ± 1,79 év (szánentáli: 3,74 ± 1,94; alpesi: 2,66 ± 1,61; nemesített magyar: 3,21 ± 1,69 év). A vizsgált fajták vérmérséklet pontszámának átlaga, 2,77 ± 0,97 volt. A fajták között szignifikáns (P < 0,001) különbséget tapasztaltunk, legnyugodtabbak a szánentáli fajtájú egyedek (2,28 ± 0,90) voltak, ezután következtek az alpesi fajtában tartozó kecskék (2,72 ± 0,86), míg a legnagyobb pontszámmal a nemesített magyar kecskék (3,24 ± 0,94) rendelkeztek. Statisztikailag igazolt negatív összefüggést tapasztaltunk az életkor és vérmérséklet pontszámok között (rrang = -0,38; P<0,001), ami azt jelenti, hogy az életkor előrehaladtával csökken az állatok vérmérséklete, vagyis egyre nyugodtabbá válnak.