Digitális képek alkalmazása a kecske tőgybimbók morfológiai tulajdonságainak megállapításához - Anka, Judit; Póti, Péter; Pajor, Ferenc; Láczó, Edina (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2005)
A tejelő kecske küllembírálati rendszerén belül megkülönböztetett szerepet kell kapnia a tőgybimbó értékelésének, hiszen számos tapasztalati tény és szakirodalom alátámasztja a tőgybimbó morfológiája és a tejtermelési tulajdonságok közötti szoros kapcsolatot. Ezért a vizsgálatunk annak megállapítása, hogy a digitális képek és a Terület V. 7.0 képfeldolgozó program milyen mértékben alkalmas a tejelő kecskék tőgyének értékelésére, küllemi bírálatára. Továbbá célul tűztük ki egy tőgybimbó index kidolgozását is a magyar parlagi kecske tőgybimbójának értékelésére. A bimbók méreteinek meghatározása a Terület V. 7.0 nevű szoftver segítségével történt. A bimbók értékelésekor megállapítottuk, hogy nem szükséges mindkét felet vizsgálni, mivel nincs közöttük szignifikáns különbség, de a pontosabb eredmények elérése érdekében célszerű a két bimbó átlag értékeit figyelembe venni.A gépi fejésre való alkalmasság szempontjából kialakításra került, a testméret indexek analógjára, egy Tőgybimbó Index. Az index alapján három kategóriába soroltuk a tőgybimbókat.A tejelő kecskék küllemi bírálatánál a digitális képek és a képfeldolgozó programok sikeresen alkalmazhatóak. Használatuk rendkívül egyszerű, és alkalmazásukkal a tőgybimbók objektív bírálata megvalósítható.
Keywords: tejelő kecske; tőgybimbó alakulás; digitális képfeldolgozás; küllemi bírálat