Azonnal választott awassi bárányok korai viselkedésének néhány jellemzője egy tenyészetben: Előzetes közlemény - Bodnár, Ákos; Szabó, Zsuzsa; Izzó, Zoltán; Kispál, Tibor (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2005)
A Bakonszegi Awassi Rt.-nél folytatott kutatási programunk keretében vizsgáltuk az azonnal választott awassi bárányok (n = 24) napi aktivitását, napi ritmusuk fejlődését, a kóros viselkedéselemek előfordulását. Elemzésre került az állatok közötti esetleges rangsor kialakulása közvetlenül a csoportosítást, azaz a báránynevelőbe kerülést követő három napban. A három nap aktivitási görbéit összehasonlítva megállapítható, hogy az első napon még nem volt egyértelmű periodikusság a bárányok viselkedésében. A vizsgálat második és harmadik napjára az állatokban már bizonyos mértékig rögzült a technológiai rend, és aktivitásuk a gondozók tevékenységeihez mérten (felkészülés az etetésre, takarítás, mérlegelés) változott: az etetések közeledésével (715, 1215) mindkét napon nagy mértékű (87–92%-os) aktivitást mutattak a bárányok, az etetéseket követő időszakban ugyanakkor szinte minimális, sok esetben 0%-os aktivitás volt tapasztalható.A kóros viselkedéselemek vizsgálata azt mutatta, hogy az etetések előtti időszakban meglehetősen sűrűn fordul elő a kölcsönös szopás jelensége (egymás szőrét és köldökcsonkját), valamint a karám rácsozatának nyalogatása, rágása. Egyértelmű hierarchiaviszonyokat nem lehetett megállapítani ilyen fiatal állatoknál, bár az etetések során a nagyobb testű, aktívabb egyedek előnyben voltak társaikkal szemben.
Keywords: azonnali választás; mesterséges báránynevelés; bárányok viselkedése; awassi fajta