Ochratoxin a és biodegradációs melléktermékeinek velencei ponty állomány diverzitásának mikroszatellit markerekre alapozott genetikai vizsgálata - Keszte, Szilvia; Mészáros, Orsolya; Kánainé Sipos, Dóra; Balogh, Erna; Zellei, Ágnes; Sebestyén, András; Balogh, Réka; Guti, Csaba Ferenc; Bokor, Zoltán; Urbányi, Béla; Kovács, Balázs (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2017)
Vizsgálatunk során a csak a Velencei tóban fellelhető, mindezidáig elkülönülten fejlődő vadponty (Cyprinus carpio carpio morpha acuminatus) állomány populációgenetikai összetételének elemzését végeztük el, hét mikroszatellit markerrel 36 egyed vizsgálata során. A korábban begyűjtött mintákból genomi DNS-t izoláltunk, elvégeztük (MFW7, MFW6, Cca02, Cca072, Koi41, MFW31, MFW26) a mikroszatellit lókuszok kimutatásához szükséges PCR-reakciókat, majd kapilláris elektroforézis segítségével meghatároztuk az allélok bázispár pontosságú méretét. A mikroszatellit allélok hossza és eloszlása alapján vizsgáltuk az állomány genetikai diverzitását. Az elemzések során meghatároztuk a várt (He) és valós (Ho) heterozigozitást, a populáció Hardy-Weinberg egyensúlytól való eltérését, valamint az egyes markerek adott populációra vonatkozó információs tartalmát (Polymorphic Information Content, PIC). Az alkalmazott markerek többsége magas polimorfitást (PIC) mutatott (MFW6, MFW7 Cca02, Cca072, MFW31, MFW26), alkalmasnak bizonyultak az állomány vizsgálatához. A mikroszatellit vizsgálatok eredménye alapján egyetlen lókusz (Koi41-42) kivételével mindegyik marker esetén szignifikáns eltérést kaptunk a Hardy-Weinberg egyensúlytól. A teljes populációra nézve magasan szignifikáns eltérést kaptunk az egyensúlyi állapottól. A jövőben a genotípusok alapján lehetőségünk nyílik az állomány genetikai diverzitásának növelését célzó, a populáció Hardy-Weinberg egyensúját biztosító keresztezési tervet kidolgozni. Munkákat az Európai Halászati Alap, Halászati Operatív Program III. tengelyének („Európai Halászati Alap: a megújuló halászatért” – az Európai Unió és Magyarország támogatásával) projekt támogatta.
Keywords: mikroszatellit; ponty; diverzitás; genetika