Hízékonysági mutató bemutatása egy Blonde d’Aquitaine törzstenyészetben - Fajt, Fanni; Szalontai, Vivien Dorina; Hegedűs, Zsuzsanna (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2024)
A munka célja bemutatni egy Blonde d’Aquitaine törzstenyészetben a megfelelő tenyészállat előállítás szerepét a hízlalásban, a vágóállat előállításban és az ÜSTV szerepét a jövedelmezőségben. Az indított üzemi sajátteljesítmény vizsgálatba négy növendék tenyészbika jelölt lett beállítva. A négyből egy bikaborjú üszőellésből származik. A vizsgált egyedek takarmányozásában a réti széna etetése ad libitum történt a szabálynak megfelelően. A réti széna mellett abraktakarmányt is kaptak az állatok 7-7,5 kg/állat mennyiségben. Ennek összetétele: 46% kukorica, 22% árpa, 14% tritikálé, 12% szója, 4% premix, 1,5% szódabikarbóna, 0,5% sörélesztő. A vizsgált bikák az ÜSTV során produkálták az elvárt eredményt. Az 1800 g/nap feletti átlagos gyarapodás jó eredményt jelent, a fajta teljesítményének megfelel. A négy bika mindegyike a minősítés után hústermelő árutermelő tehénállományokra került.
Keywords: jövedelmezőség; hízékonyság; ÜSTV; tenyészbika