A magyar menekültek ausztriai befogadásának nemzetköziesítése - Cseresnyés, Ferenc (Acta Scientiarum Socialium, 2016)
Ausztria a kelet-nyugati irányú migráció közvetítője és ugródeszkája volt a hidegháborús évtizedekben is. A magyar menekültek esetében ez azt jelentette, hogy az amerikai elvárásnak megfelelően, szemben az általuk is ratifikált Genfi Konvenció előírásaival, minden magyar menedékkérőt befogadtak. Lakosságuk lelkes és nagyarányú támogatása, a nemzetközi kormányzati és nem kormányzati szervezetek folyamatos támogatása nélkül mégis aligha oldhatta volna meg ilyen jól a magyar menekültek segélyezését, továbbirányítását és integrálását. A történetileg rövid ideig tartó „magyar ügy” váratlan eseményként a második Osztrák Köztársaság új demokratikus identitása születésének a kezdete lett.
Keywords: NATO; Genfi Konvenció; UNHCR; ICEM; Nemzetközi Vöröskereszt; Karitászok