A közpénzügyi reformok hatásai - Ágoston, Anita; Balogh, László (Acta Scientiarum Socialium, 2013)
Az elmúlt évtizedekben számos országban közpénzügyi reformokat hajtottak végre, melyek vagy a teljes rendszert érintették, vagy csak ágazati szintűek voltak. Ezen átalakítások közös jellemzője, hogy ideológiai váltásra is szükség volt a hatékony végrehajtáshoz. A magánszektorban alkalmazott gazdálkodási eszközöket kívánták átvenni az államigazgatásban is, melyek azonban a szektorbeli eltérésekből fakadóan nem adoptálhatóak teljes mértékben. A közszférában eltérő szervezeti felépítéssel, célrendszerrel, és folyamatokkal találkozhatunk , melyek megnehezítik a reformok végrehajtását. Cikkünkben a közpénzügyi reformok hatásait, a menedzsment eszkö-zök átvételének lehetőségeit és annak nehézségeit kívánjuk bemutatni.