A Balaton régió fejlődése. A regionális gondolkodás és a turizmus fejlődésének összefüggései a Balaton térségében - Marton, István (Acta Scientiarum Socialium, 2013)
The development of Balaton Region. The interconnections of the development of regional thought and tourism in the Balaton area A Balaton régió legfontosabb iparága a turizmus, kialakulása a XIX. század végén kezdődött és töretlen fejlődése egészen a nyolcvanas évekig tartott. A térség fejlődése önállóságra való törekvése szorosan összekapcsolódott a turizmus gazdasági megjelenésével megerősödésével. A Balaton térség második világháborút követő fejlődését jelentősen meghatározta az ország politikai hovatartozása. Az átgondolatlan fejlesztések, a közvetlen vízkapcsolattal nem rendelkező települések fejlesztési szempontból történő figyelmen kívül hagyása súlyos torzulásokat okozott a tó gazdasági és ökológiai állapotában. Az ökológiai állapotokban nagymértékű javulás következett be az utóbbi évtizedekben, ami köszönhető volt egyrészt a tudatos intézkedéseknek, másrészt pedig a térségben folyó mezőgazdasági, ipari termelés visszaesésének, valamint nem utolsó sorban a turistaszám drasztikus csökkenésének. A térség természeti-gazdasági problémái azonban korántsem tűntek el. Ahhoz hogy megértsük és feltárjuk a térségben jelen lévő konfliktusforrásokat,meg kell ismernünk a térség fejlődését, vizsgálnunk kell a területi alapon szerveződő irányító testületek kialakulásának állomásait.