A kereszténydemokrata politikai irányzat társadalmi befolyásának alapjai - Cseresnyés, Ferenc (Acta Scientiarum Socialium, 2012)
1. A kereszténydemokrata gondolkodás mértékadó tartalmait, valamint szervezeti befolyását csak a 2. világháborút követően érte el, még ha a szellemi előzményei vissza is vezethetők a 19. századba. 2. A kereszténydemokrata gondolkodás befogadott liberális, konzervatív és szocialista eszméket egyaránt. Ezzel is összefüggésben kezdettől képes minden társa-dalmi réteget elérni, szemben a korábbi ideológiákkal, amelyek sokkal inkább egy, illetve kevés társadalmi rétegre koncentráltak. 3. Továbbá megalkotott egy olyan sajátos emberképet, amelyet a keresztény alapmeggyőződés jellemez. Az aktív állami szociálpolitika követelésük XIII. Leó pápa 1891-es „Rerum novarum” enciklikájára nyúlt vissza, amely a kereszténydemokrácia „Magna Charta”- jának számít, és egyfajta szociálpolitikai fordulat kezdeményezése volt fentről. (Egy adat a sikeréhez: A katolikus munkásegyleteknek 1914-ben már több mint egymillió tagja volt, amivel igazi kihívást jelentettek a szocialista szakszervezeteknek).
Keywords: kereszténydemokrácia; politika; vallás