Paradigmaváltás szükségessége az egészségügyi szektorban - Hegedűs, Mihály (Acta Scientiarum Socialium, 2013)
A válság szükségszerű következményeként Európában is számos területen zajlik a gondoskodó állam beívódott sztereotípiáinak újragondolása. Az oktatás, a nyugdíj mellett az egészségügy, amelyet leginkább megérintett a változás szükségessége. A világ egészségügyi ellátórendszerének átalakítása számos helyen kormányprogrammá, választási ígéretekké vált. Hazánkban a strukturális problémáinak kiküszöbölésére az elmúlt évtizedek alatt számos kísérlet született, amelyek rendszerint félúton megrekedtek, jelentős kárt okozva az ellátó rendszernek, mert hiányzott az alapos, az átgondolt, a fokozatos, a rendszerszemléletű koncepció. Az egészségügyi rendszer nehezen mozdítható, átalakítható, mozgása rendszerint magával ragad más szegmenseket is. Az alapprobléma egyszerre tulajdonosi, finanszírozási, pénzügyi, rendszer-, szemléletbeli és orvos-szakmai kérdés, ezért az átalakítás nehézsége az érdekek ütközéséből is eredeztethető. A 2011-ben megkezdett struktúraváltás stratégia- és jogalkotási feladatokat, rendszerépítést, átalakítást, értékelést, forrásteremtést, azonnali beavatko-zást, további feladat meghatározást jelent. A gazdaság jelenlegi teherbíró képessége, az egészségügyre fordítható források szűkössége miatt az egyetlen kiút az egészségügy hatékonyabb működésének kialakítása, bevételi forrás keresése, az ellátás átalakításában az egységes, magas minőségű szolgáltatási színvonal növelése az esélyegyenlőség fenntartása mellett. A tanulmány az egészségügyi integráció megkezdett folyamatát elemzi, a lehetséges kitörési pontokat keresi az egészségügy versenyképes gazdálkodásának megteremtése érdekében.
Keywords: struktúra; átalakítás; egészségügy