Közös értékünk: a Balatoni korona - Leitold, László; Sándor László, Palkó (Acta Scientiarum Socialium, 2013)
A mai beszűkülő lehetőségekkel bíró, tovább fejlődni már nem tudó és saját hagyományos eszköztárukat felemésztő gazdasági régiók keresik az új módszereket, technikákat, az alternatív megoldásokat a tovább lépésre. A pénzhelyettesítők használata ilyen lehetőség, amely pénzügyi területen és lokálisan oldhat meg problémákat. Nagy előnye lehet, hogy a gazdasági régiók közötti differenciákat némileg csökkentheti és a helyi értékteremtő folyamatokat segítheti. A Balatoni korona Magyarország második helyi utalványrendszere, amely a soproni kezdeményezéssel szemben nem „alulról” szerveződően, hanem önkormányzati forrásokból és akaratból valósult meg. A két különböző irány a tudomány számára jó lehetőséget biztosít a megvalósítás sikerességének megfigyelésére, összehasonlító elemzésére.
Keywords: helyi pénz; Balatoni korona; gazdaságfejlesztés