A Dél-dunántúli régió településeinek komplex fejlettségi elemzése néhány kiemelt mutató tükrében - Ilk, Balázs Ferenc (Acta Scientiarum Socialium, 2010)
A mindennapi élet során sokat olvashatunk és hallhatunk a települések valamilyen tematika szerinti rangsorolásáról, fejlettségének meghatározásáról. Az elemzés elkészítésének célja, hogy az ország, illetve annak egy kisebb, de még statisztikai adatokkal és módszerekkel pontosan modellezhető egységét górcső alá vonjam. Az elemzéshez a Dél-Dunántúli régiót és annak településeit választottam. Az elemzéseket az 1999–2007 közötti 9 évre vonatkozóan, évenként és településenként végeztem, ezáltal lehetőség volt a kapott fejlettségi mutatók összehasonlítására is. A téma fontosságát és a vizsgálatok létjogosultságát igazolja, hogy az Európai Uniós támogatások felhasználásakor szintén a települések fejlettségét veszik figyelembe. A számításaimhoz a 24/2001. (IV.20.) OGY határozatban meghatározott mutatókat használtam, mely a területfejlesztési támogatásokra jogosult kedvezményezett térségek besorolásának feltételrendszerét tartalmazza. Az elvégzett nagy mennyiségű számítás és a kapott eredmények jól mutatják a hétköznapok során is tapasztalható, a települések között fennálló fejlettségbeli különbségeket.