Üvegbe zárt színek - Szabó, Zsófia (ARTCADIA : A Rippl-Rónai Művészeti Intézet Lapja, 2025)
Az ON/OFF COLOR szimpóziummal és kiállítással csaknem egyidőben négy, üvegtárgyakkal teli vitrin került felállításra a Rippl-Rónai Művészeti Intézetben – három a földszinti aulában, egy az 1. emeleten –, amelyek a bárdudvarnoki üvegművészeti alkotótelepen készült művekből nyújtanak némi ízelítőt. A művésztelep lassan 35 esztendeje segíti az üveg különleges matériájával (és főként a meleg eljárásokkal) dolgozó alkotók munkáját azzal, hogy nyaranta 7-10 napra megnyitja kapuit a huta, izzanak a kemencék és készülnek a különféle öntött, fúvott, rogyasztott üvegcsodák. E rövid beszámoló a művészeti intézetben kiállított művek bemutatására szorítkozik, amelyek szó szerinti sokszínűségük, máskor pedig épp transzparenciájuk révén válnak izgalmassá a néző számára.
Keywords: üveg; üvegfújás; rogyasztás; öntés; Bárdudvarnok; művésztelep