Az utókép és a mozgás - Gyenes, Zsolt (ARTCADIA : A Rippl-Rónai Művészeti Intézet Lapja, 2025)
A szín, a tér, a hang, a mozgás és az illúzió összetartoznak, együttesen hozzák létre holisztikus karakterű érzékelésünk alapját. Az elektronikus-digitális technológiák lehetővé teszik a különféle jelek egymásba való átalakítását. A más-más médiumok szervesen kiegészíthetik egymást, szintén együtt, egymástól elválaszthatatlanul jelenhetnek meg; mint egy olvasztótégelyben, a teljesen eltérő dolgok új formát nyerhetnek. Ez egyik részről egy „ősállapothoz” való visszatérést jelent, kicsit más megközelítésből pedig napjaink „remix, remake kultúrájának” sokféleségét is szimbolizálja. Mindezeket áthatja az a felismerés, hogy az érzékelés egyéni karakterű, kifejezetten érdekes, sőt csodálatos működésű.
Keywords: cangiante; szinesztézia; színorgona; retinális utókép; optikai játékok; Flicker-effektus