Színezett univerzum. A szín mediális hatásai az asztrokultúrában - Ruzsa, Dénes (ARTCADIA : A Rippl-Rónai Művészeti Intézet Lapja, 2025)
Az űrművészet és az űrmédiumok szerepe egyre hangsúlyosabbá válik a kortárs vizuális kultúrában, az űrteleszkópok, roverek és űrszondák a távoli világok láthatóvá tételén túl az emberi érzékelés határait is újradefiniálják. Ezek az eszközök az emberi szem számára láthatatlan spektrumokon is gyűjtenek adatokat, így a tudósok a kozmikus valóságot új típusú színkódolással teszik értelmezhetővé. Ebben a folyamatban a színek aktív résztvevői a jelentésalkotásnak, befolyásolják, hogyan érzékeljük és értelmezzük a világűrrel kapcsolatos képeket és szimbólumokat. A hamis színes képek tudományos szerepük mellett a Frank White által leírt áttekintő hatás érzését sejtetik, hozzájárulnak kozmikus helyzetünk jobb megértéséhez és a planetáris tudatosság esztétikai dimenzióinak kifejezőivé válnak. A tanulmány a képző- és a filmművészet néhány példáján keresztül a szín mint mediális jelenség jelentésalkotó szerepét vizsgálja.
Keywords: űrmédiumok; űrművészet; asztrokultúra; hamis színezés; adatvizualizáció