Montázs – László Kyra üvegművész Montázs című kiállításának megnyitójára - Ficzek, Ferenc (ARTCADIA : A Rippl-Rónai Művészeti Intézet Lapja, 2024)
„Meggyőződésem, hogy az anyagok választják ki a művészeket és nem pedig a művészek az anyagokat. Szeretem, hogy én és az üveg „társalkotók” vagyunk, hogy van egy tervezhetetlen, véletlenszerű együttható, amikor ezzel az anyaggal dolgozom.” – vallja László Kyra üvegművész, akinek az üvegplasztikáit a hosszúhetényi művelődési házban láthatta a közönség 2024 szeptemberében.László Kyra a Magyar Iparművészeti Egyetem üveg szakán végzett 2003-ban, tagja a Magyar Üvegművészeti Társaságnak, rendszeres résztvevője a Magyarországon megrendezett nemzetközi üvegszimpóziumoknak és kiállításoknak. Művészetére elsősorban az üveg transzparenciáját érvényesülni hagyó szemlélet jellemző, monokróm vagy visszafogott színvilágú alkotásain a matéria a főszereplő. Főként síküveggel dolgozik, amit fusing technikával alakít: az anyag rétegzettsége, a térbeli viszonyokkal való kísérletezés foglalkoztatja, szobrain gyakran megjelenik az egyensúly témája, a játék a kint-bent kérdéseivel, valamint az üveg alakíthatósága és statikussága között feszülő ellentétek felmutatásával. A művész tárlatát Ficzek Ferenc méltatta, a megnyitón elhangzott szöveget itt adjuk közre.
Keywords: László Kyra; üveg; kiállítás; transzparencia; tér; rogyasztás