Maszkok – a bőrtől a portréig - Németh, Domonkos; Fedor, Ilka (ARTCADIA : A Rippl-Rónai Művészeti Intézet Lapja, 2024)
Odile Bernard Schröder Suaire című munkájában krémmel és szénnel keni be modelljének arcát, majd átlátszó ragasztószalaggal szedi le ezt a réteget, amit plexire ragaszt fel, hogy kontaktmásolatot készítsen róla. Kárpáti János Iván Dermography című munkájában szintén ragasztószalaggal vesz bőr- és szőrmintát arcokról. A csíkokra vágott szalagot fekete lapra helyezi, majd így szkenneli be és nyomtatja ki. Fedor Ilka Maszk című munkájában a drag queen jelenségre reflektál. Sminket szed le egy arcról ragasztószalaggal, hogy egy kontaktolható, nagyítható arcképet kapjon. A nagyon hasonló, mégis fontos pontokon egymástól eltérő munkák összehasonlításából látszik, hogy az arc és a maszk határa éppen olyan elmosódott, mint a kép és a valóság közti határ.
Keywords: maszk; index; ikon; arckép; kísérleti fotográfia