Korlátozott felelősségű elméletek és a művészet vége - Bujdosó, Ernő (ARTCADIA : A Rippl-Rónai Művészeti Intézet Lapja, 2012)
A 19. század közepére, utolsó harmadára a művészet metafizikai fundamentumának – az egységes valóságszemléletnek és ideológiának – felbomlása végérvényessé vált. Az új helyzet a művészet ontológiai meghatározottságát is megszünteti. A művészet mibenléte és státusa megkérdőjeleződött. A definíciót a művészet új törekvései ingatják meg, az elmélet a definíció újraértelmezésével és művészetfilozófiai, esztétikai igazolásával csak bizonyos ellenállás és késlekedés után vállalkozik az új törekvések legitimálására.
Keywords: interpretáció; művészetelmélet; avantgárd; művészet vége; giccs