Traumák és sokkhatások a társadalmi gondolkodásban - Sándor, Balázs (ARTCADIA : A Rippl-Rónai Művészeti Intézet Lapja, 2013)
A XX-XXI. század társadalomszerkezeti leképezésében és annak konglomerátumaiban való vizsgálatok során már-már elengedhetetlen, hogy izmusoktól mentesen próbáljunk teóriákat felállítani. Ez a fajta gondolkodás ugyanis lényünkből fakad, persze nagy szerepet játszik a folyamatok elemzése során az a tudásrendszer, amelyet évezredek, évszázadok, illetve évtizedek alatt a társadalomtudományok állítottak fel. Ezen kitétel egyaránt tűnhet konformistának és közhelyesnek, de ne felejtsük el, hogy belsőnk és egyéni gondolkodásunk szerves, elidegeníthetetlen alkotó erőként bír mindennemű kritérium megfogalmazása kapcsán, melyeket egy adott társadalmi viszonyrendszer kapcsán próbálunk támasztani, és ezektől elidegeníthetetlen a szubjektum és az ego, így aztán állításaink egyaránt válhatnak magasztos eszmékké éppúgy, mint sebezhető gondolatokká. De mégis, mi vezethet ehhez az indukcióhoz?
Keywords: társadalom; mediatizáció; virtuális valóság; információ; hatalom