Vizuális zenei kísérletek a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán - Gyenes, Zsolt (ARTCADIA : A Rippl-Rónai Művészeti Intézet Lapja, 2013)
A Vizuális Zene egy sajátos intermediális karakterű műfaj. Ha szigorúan, de még inkább szó szerint vesszük a kifejezés értelmét, akkor néma, tehát kizárólag vizuális megjelenésű álló-, vagy mozgóképekre gondolhatunk. A Vizuális Zene előzményei a XVIII. századtól induló színorgonák, illetve a XX. századi avantgárd fény-, film- és kinetikus kísérletekben keresendők. Technikailag, mint már utaltunk rá, lehet állókép, de leginkább időben kiterjesztett megoldások sorolhatók ide. Ha mozgóképről beszélünk, lehet néma vagy hangos. Újabb vonás az interaktivitás megjelenése ezen a területen is. A számítógépes környezet nagy lendületet adott a műfajnak és a történet még koránt sincsen befejezve. A Kaposvári Egyetem Művészeti Kara képzései közül leginkább az elektronikus ábrázoláshoz kapcsolódik a Vizuális Zene témaköre. Papp Pala László vezetésével több projektet is megvalósítottak a hallgatók.
Keywords: vizuális zene; interaktív; video-loop; szonifikáció; szinkrónia