Jelmeztervek Csehov darabjához - Ács, Kata (ARTCADIA : A Rippl-Rónai Művészeti Intézet Lapja, 2016)
„Munkám során Csehov „Három nővér” című darabjához terveztem jelmezeket. A mű az örökös elvágyódásról szól, három nővérről, akik elégedetlenek az életükkel, mégsem tesznek ellene semmit, csak várnak, hogy valaki más megváltoztassa azt. Párbeszédeikben megjelenő viták álviták, egyéni céljaik értelmetlenek. Ezekkel a problémákkal ma is sokan küzdenek, ezért gondolom, hogy ez a dráma aktuális témát dolgoz fel. Elsődleges szempontom a tervezésnél a darab újszerű megközelítése volt. A szereplőket a jelmezek által hoztam közelebb a mi világunkhoz. A korabeli ruhák sziluettjét, vonalát vettem alapul, megtartva Csehov világát, és azt a mai divatba átültetve alkalmaztam. Egyetlen szereplő sem képes tragikusan megélni az eseményeket. Csehov alakjai üreslelkűek, önzőek és korlátoltak, ez a dialógusokban is megmutatkozik. Minden szereplő csak a saját monológját ismételgeti, elbeszélnek egymás mellett. Hiányzik belőlük az egymásra figyelés, megértés. Ezeket a tulajdonságokat jelenítettem meg terveimben. A karakter személyiségét nem csak az öltözetben ábrázoltam, hanem mozdulatában, tekintetében, hiszen így kaphatunk teljes képet róla. A darab öt évet fog át, ami alatt a szereplők óriási fejlődésen, változáson mennek keresztül. A terveken megjelenő jelmezek illusztrálják a karakterek időben történő lélekbeli változását...”Konzulens: Molnár Zsuzsa