Birodalmi design - Szalay, Miklós (ARTCADIA : A Rippl-Rónai Művészeti Intézet Lapja, 2022)
A tanulmány gondolatkísérlet, hogy összehasonlíthatók-e a geopolitikai birodalmak a cégbirodalmakkal, illetve a designnak milyen szerepe van mindkettőben. A szerző nem a feltalálás aktusát, hanem annak társadalmi, közösségi szerepét elemzi. Az első részben a birodalom fogalmát és fajtáit, a másodikban a birodalom és design összefüggéseit vizsgálja, míg végül adatszerűen mutatja be egy autokratikus és egy demokratikus berendezkedésű terület találmányait. A birodalmak fejlődésének, technológiai megújulásuk szükségességének fontossága másként mutatkozik meg egy hanyatló és egy még uralkodni képes birodalom esetében. Birodalmakról lévén szó, vezetői döntéseik hátterében nyilván sejthetünk politikai szándékokat is, de a végső hatalmi átrendeződést mégis technológiai tényezők határozzák meg és nem a tehetséges politikai ravaszkodások. A technológiai tényezőkhöz pedig termékek és főleg feltalálások szükségesek. Az orosz és amerikai technológiai stratégiák közt a lényegi különbség a látványos fejlesztések, bejelentések és a valóban biztonságosan működtethető termékek volumenének arányában van.
Keywords: birodalom; technológia; design; California; márkabirodalom; feltalálás