Ez még művészet? - Bujdosó, Ernő (ARTCADIA : A Rippl-Rónai Művészeti Intézet Lapja, 2008)
A 20. század művészeti forradalma és avantgárd mozgalmai a művészet minden princípiumát és korábban kikezdhetetlennek hitt paradigmáját megkérdőjelezték, majd érvénytelennek nyilvánították, vagy még ennyi figyelemre sem méltatva, egyszerűen elvetették. Az új művészet a „fenséges”-t, majd az „eszményi”-t, vagy „emelkedett”-et mint művészeti irányelvet hatályon kívül helyezte és helyükbe a „bármit lehet” agresszív szabadságát állította. A folyamat Thierry de Duve megfogalmazásában „az ábrázolt bármitől a csak egyszerűen bármiig” tart.