Kutatástörténet: tárgya a hazai református templom - Lőrincz, Zoltán (ARTCADIA : A Rippl-Rónai Művészeti Intézet Lapja, 2008)
A Berlinben rendezett 1894-es első „Kirchenbautag”-ot követően és a Magyar Millennium hatására a hazai középkori építészet jelentős szeletét képviselő református templomok feldolgozása is megkezdődött. A 19. századtól jeles magyar építészek és építészettörténészek szenteltek figyelmet a református templomok és az istentisztelet téri igényeinek elemzésére. A szerző ennek az elméleti háttérnek a feltérképezését tűzte ki célul, a protestáns templomépítészet kutatástörténetének főbb állomásait ismerteti.