Városképek, színpadképek - Szabó, Zsófia (ARTCADIA, 2013)
A világ mint színház, azaz a theatrum mundi gondolatköre régóta kíséri az emberiség történetét. De mi az, ami a világból megragadható, leképezhető, ha egy dráma történetére, tartalmára gondolunk? Melyek e tágas világ ábrázolható díszletei? Mi lehet az a „játszótér”, amelyen az ember és/vagy a színész „játsszék”? Mi teremti meg azt az illúziót a színpadon, hogy a színház az élet tükre? E tanulmány célja, hogy az ókori alapoktól elindulva, s főként a reneszánsz és barokk művészet példáin keresztül a drámairodalom, a díszlettervezés, az építészet és a festészet történetének egyes kapcsolódási pontjait feltárjuk, s a fenti kérdésekre válaszokat kapjunk.