A valóság művészete – a művészet valósága - Jancsikity, József (ARTCADIA, 2012)
A valósággal való kapcsolat sajátos minőségét, a világnak azt a bizonyos – jelesül az archaikus és természetközeli kultúrákra jellemző – dúsan rétegezett, de egységében megélt eredendő létélményét gyakran tárgyalják különböző szellemtudományos, szellemtörténeti jellegű fejtegetések, azonban érdemes elgondolkodni ezzel kapcsolatban, hogy miféle összefüggés szerint épülnek rá az ezt „meghaladó”, immár művészi megnyilvánulási formák az idegrendszeri működésen alapuló valóságreprezentációs módokra.