MI-esztétika és a kreativitás antropocentrikus mítosza - Arielli, Emanuele; Manovich, Lev (ARTCADIA : A Rippl-Rónai Művészeti Intézet Lapja, 2023)
Emanuele Arielli – Lev Manovich: AI-aesthetics and the Atnhropocentric Myth of Creativity. Fordította: Pál GyöngyiTegyük fel, hogy mechanikus eljárásokkal potenciálisan reprodukálható az emberi kreativitás. Ebben az esetben válaszút elé kerülnénk: vagy teljesen lemondunk a kreativitás fogalmának használatáról, vagy ha ragaszkodunk a közmegegyezés szerinti kreativitás fogalmához, akkor meg kellene egyeznünk abban is, hogy ezt a fogalmat a nem emberi jelenségekre is alkalmazzuk, ahogyan Lee Sedol világbajnok tette az AlphaGo teljesítményének megítélésekor. Ugyanakkor szintén némi kritikai távolságtartással kell fogadnunk azt az elképzelést is, hogy a mesterséges kreativitás feltárja az emberi kreativitás mechanikus természetét, különösen, ha a művészetek sajátos esetét vizsgáljuk. Az emberi műalkotások mesterséges reprodukciói ugyanis nem ugyanazokat a folyamatokat követik, amelyekkel az emberek ténylegesen létrehozták ezeket a műalkotásokat. Senki sem gondolja, hogy Mondrian hasonló eljárásokat követett, mint az 1966-ban használt algoritmus, amely pszeudo-Mondriant generált, annak ellenére, hogy a közönség jobban értékelte a mesterséges képeket, mint az eredetieket...http://manovich.net/index.php/projects/ai-aesthetics-and-the-anthropocentric-myth-of-creativity
Keywords: mesterséges intelligencia; kreativitás; reprodukció