Az absztrakciótól a konkrét fotóművészetig - Gyenes, Zsolt (ARTCADIA, 2008)
A fotografikus kép viszonya a látható, kinti valósághoz ambivalens természetű. A fotó közvetlen, kitörölhetetlen, „fizikai”, tehát analóg viszonyba kerül a látható valósággal. Ez a reproduktív oldala. Minden fotográfia ellenben manipuláció is, „csinálmány”. Ez a másik oldala. A reproduktív jelleg a fotó „újszerűségének” alapját képezi a korábbi médiumokhoz, mint pl. a festett képhez képest. A reproduktív jelleg – az esetek legnagyobb részében – „elfedi” a manipulációt. Utóbbi a „másik”, a kísérleti, – ha jobban tetszik, a művészi – fotográfiánál mutatkozik meg „szembeötlőbben”. Ez a kettősség, feszültség a fotográfiáról való gondolkodásunk egyik alappillérét képezi. Az absztrakt képi világ – látszólag – idegen a fotográfiától. A médium adekvát módon, saját eszközeinek használatával képes megmutatkozni ezen a periférikus területen is.